Pravimo za Vas vrhunske cvetne aranžmane
...za, svadbe, slave i poklone...

Priče koje niste znali o cveću

Karanfili

Karanfili

Istorija karanfila datira od pre više od 2.000 godina, zbog čega ne čudi što su upravo oni bogati simbolima i mitologijom. Dok jedni misle da njihovo ime potiče od reči kruna zbog upotrebe u Grčkim ceremonijama, drugi smatraju da njihov naziv krije poreklo u latinskoj reči meso, zbog svoje originalne ružičasto blede boje cveta.

Uprkos svojoj originalnoj boji, karanfili se danas mogu videti u velikom broju boja. Sa njima se obično vezuje značenje različitosti, fasciniranosti, ljubavi, pa tako na primer beli karanfil predstavlja sreću i ljubav, svetlo rozi opisuje fasciniranost a čisto crveni sa sobom nose simbol velike majčinske ljubavi.

Mini ruže

Mini ruže

I pored svojih malih dimenzija, mini ruže su danas veoma popularna alternativa za tradicionalne aranžmane ruža. Kao takve, ostavljaju veoma jak utisak svojim izgledom. Mini ruže takođe imaju i svoje posebno značenje, pa kao i "prave" ruže i one tradicionalno mogu preneti poruku ljubavi Vašој dragoj osobi.

Ova divna vrsta cveća je savršen način da nekoj bliskoj osobi pokažete naklonost, kao i da zahvalite nekome koga cenite. Postoji veliki broj različitih vrsta ruža, međutim mini ruže su ipak nešto sasvim jedinstveno. Njihova velika popularnost to najbolje dokazuje.

Letnje cveće

Letnje cveće Letnje cveće

Letnje cveće ukrašava naše živote za vreme letnje vrućine, pa sve do prvog mraza. Ovo godišnje doba nam donosi lepo i veoma bujno, raznobojno cveće, kada ljubitelji cveća mogu posebno da uživaju u njihovoj lepoti. Leto je takođe i pravo vreme za kupovinu buketa raznog šarenog cveća.

Za poklon dragoj osobi najpopularniji su:

 • Mangolija - njihov cvet ima široke latice, roze boje sa nijansom ciklame i ljubičaste.
 • Kale - je biljka velikog cveta levkastog oblika, najčešće je bele boje, ali mogu se videti i u narandžastoj i žutoj boji.
 • Iris - sastavljen je od 6 režnja u obliku cveta, od kojih su 3 usmerena nadole a 3 naviše. Mogu se kupiti u ljubičastoj, plavoj i beloj boji.
 • Ljiljan - njihov veliki cvet ima tri latice i postoji u mnogim bojama.
 • Suncokret - veoma upečatljiv cvet, sa širokim listovima. Može se pronaći u žutoj, narandžastoj i kestenastoj boji.
 • Ruža - o njima zaista se može pisati danima. Međutim, dovoljno je za sada reći da njihov cvet ima pet latica i da ga sada ima u svim bojama.

Lale

Lale

Lale su nastale pre više od jednog veka u Turskoj, gde su u to vreme imale značajnu ulogu u umetnosti i kulturi. Lale predstavljaju veoma lep izbor cveća koji simbolizuje ljubav, te s toga se ne treba mnogo premišljati, već ovo cveće predstavlja idealan poklon za Vašu dragu osobu.

Iza ruža i margareta, po popularnosti danas nalaze se upravo lale. One nisu previše elegantne, već zaista predstavljaju pravi izbor za većinu prilika. Crvena lala se povezuje sa ljubavlju, roza simbolizuje kraljevski presto, bele lale sa sobom nose poruku oproštaja. Žute lale su davno nosile asocijaciju na nesrećnu ljubav, da bi do danas njihovo značenje bilo promenjeno u simbol srećnih misli.

Gerberi

Gerberi

Gerberi su danas takođe veoma popularni, posebno među mladima koji ih često biraju za bukete povodom rođendanskih proslava. Ovo šareno cveće je dostupno tokom cele godine, a njihovi cvetovi su veliki poput ljudskih šaka. Međutim, postoje i minijaturne vrste ovog cveća, sa manjim cvetom, pa su ovi mini gerberi pogodni za pravljenje manjih cvetnih aranžmana.

Gerberi su otkriveni 80-ih godina prošlog veka, i do danas postoji više stotina vrsta gerbera. Spajanjem je dobijeno više varijanti sa dvostrukim laticama do cveta sa jako širom laticama.

Cveće za Dan zaljubljenih

Cveće za Dan zaljubljenih

Za Dan zaljubljenih već godinama unazad, cvet ili buket cveća predstavlja najčešći poklon za naše dame. Prema predanju, Sveti Valentin je poslao ljubavno pismo ćerci čoveka koji ga je držao zarobljenog, i to noć pred njegovo smaknuće. Pismo je bilo potpisano Od tvog Valentina, kada je i počela tradicija slanja čestitki za ovaj praznik.

Tradicionalno cveće za ovaj praznik su upravo ruže, zbog čega treba obratiti i pažnju na posebno značenje različitih boja ruža. I pored toga, orhideje i karanfili se često poklanjaju. Sa ružama, simbolom strasti i ljubavi ipak ne možete pogrešiti, jer su one pogodne za sve prilike.

Cveće za bebu

Cveće za bebu

Roditelji, ali i gosti koji dolaze na dečije rođendande, često se odlučuju da uz poklon detetu donesu i buket cveća. Uz ovakav poklon, značenje cveća ima posebnu važnost i o tome treba voditi računa. Tako na primer, za mladu princezu možete odabrati buket sastavljan od rozih mini ruža, lala i karanfila, ili na primer bele ruže sa kalama. Za mališana možete izabrati žuti i plavi aranžman u vidu irisa ili plavih ruža.

Naravno, ne bi trebalo zaboraviti ni srećnu mamu, a buket u njenoj omiljenoj boji ili buket raznovrsnog veselog cveća će najbolje pristajati njenoj sreći.

Značenje boje cveća

Značenje boje cveća Značenje boje cveća

Svaka boja cveća, počev od crvene ruže do svetlo žutog narcisa iza sebe ima zanimljivu priču staru i po nekoliko vekova. Poznavaoci cveća kažu da boja cveća ima jednaku važnost kao i sama vrsta cveća koju ste izabrali.

 • Crveno cveće simbolizuje lepotu, hrabrost i vrelinu i ono je prigodno za najrazličitije situacije. Lepo pripremljen buket crvenog cveća predstavlja siguran izbor koji ne može naići na odbijanje.
 • Bela boja se često povezuje sa nevinošću i poštovanjem, i ono simbolizuje jednostavnu lepotu. Beli zvončići đurđevaka, bele ruže, svilene latice gardenije odišu elegancijom i umerenošću.
 • Buket narandžastog cveća donosi sa sobom i samopouzdanje, zadovoljstvo i lepotu života. Njihova poruka je jednostavna jer simbolizuje energiju, entuzijazam i toplinu.
 • Cveće zelene boje simbolizuje zdravlje, dobru sreću i mladost. Buket ovakvog cveća sa sobom nosi poruku optimizma i obnavljanja.
 • Ljubičasta boja cveća se povezuje sa kraljevskim prestom jer simbolizuje dostojanstvo, ponos i uspeh. Bez obzira od kombinacije sa drugim cvećem on nosi poruku dostignuća i divljenja.
 • Roze boja simbolizuje nežnost, nevinost i uživanje, i kao takvo često se poklanja za praznik žena, 8. Mart.